Lørdag 3. september ble forestillingen Vingespenn satt opp i en kirke for første gang. Det skjedde i Flekkerøy kirke i Kristiansand, hvor flere av initiativtakerne og deltakerne i prosjektet kommer fra. Mesteparten av filmen er spilt inn på Hunsfos i Vennesla kommune nord for Kristiansand.
Vingespenn tilbys nå til bruk for ungdom i alle landets menigheter under Global uke (13. – 20. november) og er ungdomsversjonen av Frihetens time med søkelys på moderne slaveri.
Vi tok en prat med danseinstruktør Siren Godø før forestillingen som fortalte litt om hvordan hun og mannen Anders Godø ble inspirert til å lage en ungdomsversjon da de så Frihetens time om moderne slaveri. De fikk med seg Eric Tryland til å lage musikken og har jobbet fram en film med flotte sanger og tankevekkende tekster av Håvard Haugland, med enkelte tekstutdrag fra Frihetens time.
– Det ultimate målet er at noen ungdommer virkelig tar tak i dette og gjør noe med det, fortalte Siren Godø.
Håpet er at ved å sette ord på moderne slaveri, og hvordan unge mennesker kan identifisere seg med alt fra barnearbeideren som lager genseren de kjøper eller den som blir krenket i pornofilmen de ser, skal få oss til å tenke over hva som skjer og kanskje ta nye valg. Forestillingen tematiserer også hvordan motepress og press i sosiale medier gjør ungdommen selv avhengige av forbrukersamfunnet og å skulle passe inn.
Forestillingen Vingespenn er lett å sette opp i litt ulike former for ungdomsgrupper i menigheter til Global uke. Forestillingen på film i alle versjoner og instruksjonsvideoer kan enkelt lastes ned for en symbolsk sum (ca. 20 norske kroner), se lenke nederst i saken.
Vingespenn varer i 30 minutter og kan settes opp på tre ulike måter:
Den enkleste versjonen er å spiller filmen på storskjerm.
En kan også øve inn dansetrinn med en ungdomsgruppe og framføre dansen med avspilling av musikk og livefilm som kulisse bak danserne. Da følger det med danseinstruksjonsvideoer hvor det er anbefalt å bruke 10 kvelder på å øve inn dansene, litt avhengig av hvor trente danserne er.
Den tredje måten er å leie inn danserne fra Vingespenn-crewet til en større oppsetning. Det vil i tilfelle koste mer og kreve noe mer utstyr.
Det følger også med et samtaleopplegg med spørsmål som ungdommene kan snakke rundt i grupper etter forestillingen. Dette er sterkt anbefalt og gir tid for reaksjoner, fakta om vår tids former for utnyttelse og ikke minst samtale rundt løsninger og handlinger som ungdom kan ta i bruk.